free hit counters
Kérje kollégáink tanácsát
ezen a számon:
06-70/ 940 63 26
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.

 

"Szerintem nagyon jó ez az oktatóanyag. Nagy segítség ez a diszlexiás gyermekemnek, mivel érthetően van benne elmagyarázva minden. Ilyen jó dvd-t én még nem is láttam."
 
Nándoriné Terdik Mária
Szülő"Kedves Nagy Erika!
A dvd-t megkaptuk, aminek nagyon megörültünk. A kisfiamnak is nagyon tetszik. Főleg az, hogy a tanárnéni nem kiabál sohasem, és valahányszor megkérdezi, újból elmondja türelmesen. Egyszóval nagyon klassz!"

Czifra József
Szülő

"Nagyon sokat segített a DVD a tanulásban. A diszlexiás gyermekem a hallotak alapján könnyebben tanul, így ez nagy segítség volt neki. Könnyebben megtanulta az anyagot. Az is nagyon jó a videóban, hogy képek illusztrálják az egyes szabályokat, részeket. A 12 éves lányom is ezt használja azóta is a tanuláshoz. Neki is nagyon tetszik."
Farkas Miklósné
Szülő

Az egyjelentésű és többjelentésű szavak

A szavaknak van hangalakjuk és ahhoz kapcsolódó jelentésük. Ha kimondjuk, hogy alma, az a szó hangalakja. Mikor kiejtjük az alma szót, rögtön eszünkbe jut az a piros, kerek gyümölcs. Talán még az ízét is fel tudjuk idézni a szánkban. Ez az alma jelentése.

 

Az egyjelentésű szavak

Egyjelentésű szónak nevezzük azokat a szavakat, amelyek hangalakjához csakis egyetlen jelentés társul. Például ha azt mondjuk, hogy könyv, akkor nem jut eszünkbe más, mint a téglalap alakú tárgy, amelyben lapok és betűk sorakoznak.

könyv =

 
Ha azt mondjuk, hogy számítógép, akkor a képernyő és a billentyűzet jut eszünkbe, mert csak ez az egy jelentés társul a hangalakjához.

 
számítógép =
 

A többjelentésű szavak

Többjelentésű szón azokat a szavakat értjük, amelyeknek a hangalakjához két vagy akár több jelentés is társul. Ez azonban nem az egyetlen ismertetőjele a többjelentésű szavaknak.

Többjelentésű szó például a zebra. Egyrészt a fekete-fehér csíkos állatot  jelenti, másrészt pedig az úttesten található fehér csíkokat, amelyek azt jelzik, hogy hol van a gyalogátkelőhely.
 


zebra =
1.
2.


A két jelentés között egy kapcsolatot fedezhetünk fel. Ugyanis a zebrán mint állaton is megtalálhatók a fehér és fekete csíkok, és a zebrán mint gyalogátkelőhelyen is.
Tehát a többjelentésű szavak másik ismertetőjele az, hogy a szó különböző jelentései között valamilyen összefüggés található.

Többjelentésű szó még például a levél, ami egyrészt a fák lombjain lévő zöld növényt jelenti , másrészt pedig a postás által hozott levelet. A jelentésbeli kapcsolat tehát itt is jelen van.
 

levél =1.
2.


További példák többjelentésű szavakra:

körte: Ez a szó azért többjelentésű, mert egyrészt eszünkbe jut róla a sárga gyümölcs, másrészt pedig a világításra használt eszköz, amit a lámpába kell csavarni. A két szó jelentése között kapcsolat van, hiszen a világító tárgynak ugyanolyan alakja van, mint a gyümölcsnek.

daru: Ez is egy többjelentésű szó, ugyanis eszünkbe juthat róla a madár, amit darunak hívunk, de eszünkbe juthat a másik jelentése is, azaz a magas gép, amit általában építkezésekhez szoktak használni. A két jelentés között az a kapcsolat, hogy a madárnak is hosszú nyaka van, és a gépnek is van egy hosszú szerkezete, aminek a segítségével a magasan lévő dolgokat is elérhetik az emberek.


Tanulja meg az Ön gyermeke is játékosan a magyar nyelvtan alapjait!
 
  Rendelje meg "A magyar nyelvtan alapjai" oktatóprogramot most kedvezményes áron!

Az oktatóprogram ára 18.990 Ft

 
www.tantaki.huTantaki Blog FőoldalKapcsolatRólunkAdatvédelmi nyilatkozatOldaltérkép